L’Aula Magna, no cal dir-ho, estava ben plena. Els doctors Ignasi Baiges, director del departament d’Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica i Antoni Riera, catedràtic de la casa (tots dos de l’IRCVM) han presentat, m’atreviria a dir que amb un cert grau d’emoció, conferència i conferenciant. Al cap i a la fi el professor Freedman pertany, en paraules del Dr. Riera, “a aquell restringit però selecte grup” d’estudiosos nordamericans que s’han interessat per casa nostra.
El tema de la conferència, desconegut per a molts, era el màstic de Quios, un producte vegetal, resina blanquinosa i mastegable, que procedeix d’una varietat de llentiscle (planta de la família dels festucs) que creix només a la zona sud de la illa de Quios. Fet servir des de molt abans (en parlen Dioscòrides, Plini o Galè), a l’edat mitjana s’utilitza com a fàrmac, com a ingredient a la cuina i com a component de productes cosmètics. Avui de nou en recuperació, es conreava només a vint-i-quatre pobles del sud de la petita illa i tenia fins i tot sant patró, Sant Isidor de Quios, el martiri del qual féu brollar per primer cop les llàgrimes de les tiges del llentiscle
Val a dir però, que les propietats o la forma de recolecció del màstic han estat tan sols una molt bona excusa per parlar de conceptes tan profunds com són el valor i l’escassedat. Què fa que quelcom sigui considerat valuós? La seva abundància relativa? La seva qualitat? La seva procedència ignota? La dificultat per accedir-hi?
El màstic, la producció del qual era monopoli dels que controlaven Quios, genovesos des de principis del XIV, era bo però no excel·lent, tenia el preu del pebre però no arribava a de l’ambre gris o la càmfora, extremedament preuats. Venia d’un lloc concret però ben a la vora, emmig del Mediterrani i era escàs però no tant. Esdevé així un molt bon exemple del valor simbòlic atorgat a alguns productes que va més enllà de les seves característiques concretes i rau tant en l’imaginari col·lectiu com en tot un seguit de convenis culturals. Una reflexió que val la pena fer-se sobre moltes altres coses.
Delfi I. Nieto-Isabel