ARDIT Cultures Medievals
  • Inici
  • Què és ARDIT?
    • Socis
    • Junta directiva
    • Contacteu amb nosaltres
  • MOOC
  • Notícies
  • Seminaris en Tàndem
    • Seminaris en Tàndem 2012-2013
  • ARDIT Formació
    • Instrumenta Mediaevalia
  • Seminaris d'Estudis Doctorals
    • Seminaris d'Estudis Doctorals 2012-2013
  • Congrés ARDIT
    • Congrés ARDIT 2012
  • Arxiu

Dante and Llull Symposium

2/27/2012

2 Comments

 
The Dante and Llull symposium took place on February 21st and 22nd at the Universitat de Barcelona. It was divided into four sessions devoted to different aspects of Llull’s and Dante’s thought and work: grammar, rhetoric, philosophy and politics.

In the first panel, Raffaele Pinto stated how Thomas Aquinas’ conception of ‘writing’ as it appears in his Comment is applied to ‘grammar’ by Dante in Vita Nuova, Convivio and De Vulgari Eloquentia. He also dealt with the opposition between Latin (considered a common language, although an artificial one) and vernacular languages. Afterwards, Elena Pistolesi argued that Ramon Llull was not interested in grammar until 1304, once he had already treated the other arts of the Trivium in his works. In spite of this, she listed and explained all the references to grammar in Llull. A lively debate followed.

The next session was about rhetoric. Marcello Ciccuto outlined Dante’s use of poetry in order to talk about universal concepts through daily things and illustrated it with examples from Commedia. Moreover, he noticed the importance that the author gave to language, which should be able to express (if not guarantee) the truth, as it did in the Bible. Regarding Llull, Lola Badia showed how he rethinks and reformulates his conception of rhetoric repeatedly until the so-called retòrica nova (‘new rhetoric’), in which he deals with all kind of texts (sermons). Llull considers that the beauty of a word lies in its meaning, so Jesus Christ is the most beautiful one. In the discussion, Dante and Llull’s understanding of rhetoric were compared and contrasted.

The 22nd February morning session dealt with philosophy and comprised the panels of Juan Varela-Portas de Orduña on Dante, entitled ‘Between the sky and the earth: the tie and the abyss in Convivio’, and of Michela Pereira on Llull, entitled ‘New instruments to think. Ramon Llull and the philosophy’. Varela-Portas talked about the process of knowledge that Dante develops in his Convivio and conceptualized the tie between Human and God as the abyss. Pereira talked about the process of knowledge explained by Llull in his Liber de ascensu et descensu intellectus, the main objective of which is the initiation into scholastic science and, at the same time, its overcoming.

The afternoon session was about politics. In his panel ‘Dante Ghibelline’ Enrico Fenzi presents the political ideology of Dante in close relationship with his own conception of the Italian language as the volgare illustre (‘illustrious vernacular’). Some political ‘virtues’, such as shrewdness or force, had been related by Josep Maria Ruiz Simon to the thought of Llull (Llibre de meravelles and Llibre de les bèsties) and Dante, and also to Machiavel’s and Hobbes’ works. In his panel entitled ‘On foxes, lions, wolves and shepherds: dominion and government in the political thought of Llull”, Ruiz presented those questions as an ‘animal fable’ of the ‘mirrors of princes’.

Those present took part in the interesting final discussion and Raffaele Pinto said a few closing words.

Gemma Pellissa Prades and Georgina Rabassó
2 Comments

La versió catalana medieval de la llegenda del Sant Graal

2/21/2012

6 Comments

 
El 14 de febrer Miquel Adroher (Universitat de Perpinyà) va inaugurar la primera sessió de la secció de medieval del segon semestre del Seminari de Literatura i Cultura de l’Edat Mitjana i l’Edat Moderna (SLIMM) de la Universitat de Barcelona amb la conferència La Stòria del Sant Grasal (1380), versió catalana de la Queste del Saint Graal (1225).

Malgrat que la tradició artúrica va gaudir de molt d’èxit a la Corona catalanoaragonesa i que la llegenda del Sant Graal encara és ben viva a les nostres terres (encara es pot visitar el calze sagrat a la Seu de València), Adroher va reivindicar la necessitat de donar a La Stòria del Sant Grasal el valor que mereixeria pel fet de tractar-se d’una adaptació (i no simplement d’una traducció) del text francès, basada en el ms. 343 de la BNF.

Adroher sosté la tesi que l’adaptador de la versió catalana va ser un franciscà amb idees mil·lenaristes que suprimí o modificà els passatges de la Queste que feien referència al color blanc de l’hàbit dels cistercencs, mentre que hi inclogué mencions subtils al pensament franciscà i fins i tot és possible que hi introduís la figura de l’Anticrist (en el personatge del rei Escornut) i de l’emperador que l’havia de vèncer (Lampar, un altre monarca) per donar pas als mil anys de pau que anuncien els mil·lenaristes.

Gemma Pellissa Prades




6 Comments

Seminari de Marcs Teòrics d'Història de les Dones

2/17/2012

1 Comment

 
Hola companys i companyes, 


El passat dijous, dia 9 de febrer, va tenir lloc a l'aula d'informàtica de la Biblioteca de Geografia, Història i Filosofia la tercera sessió del seminari permanent de Marcs Teòrics Actuals en Història de les Dones. En les dues trobades anteriors es van treballar de manera teòrica els paradigmes historiogràfics més rellevants pel que fa a història de les dones (marxisme, psicoanàlisi, estructuralisme i postestructuralisme, entre d'altres). Les classes van ser impartides per Aroa Santiago, llicenciada en Història per la UB i Màster en Gender Studies per la London School of Economics, i coordinades per les professores Dolors Molas (Història Antiga) i Teresa Vinyoles (Història Medieval).

Veient que dintre dels debats de les classes teòriques començaven a sorgir temes comuns de reflexió, en aquest nou seminari es va tractar de realitzar una aplicació pràctica per posar en relació els nostres interessos de recerca i un dels temes recurrents que analitzen tots aquests corrents historiogràfics: les relacions de poder. 

El seminari va començar a les 9,30 i es va allargar fins les 15,30, temps en el qual es van presentar diversos treballs des de diferents disciplines (l'arqueologia, la iconografia, la literatura, les fonts arxivístiques, etc.) en sessions de 20 minuts aproximadament. D’aquesta manera, vam poder gaudir de propostes que reflexionaven sobre la representació que els investigadors proposen en arqueologia de la mort i els rols de gènere, la iconografia egípcia dels infants i el cos humà i les teories hegelianes i de Judith Butler o la relació entre cos, maternitat i classe social en el context de les polis dels atenesos. Pel que fa al període medieval, les presentacions van anar a càrrec d’Araceli Rosillo, que va presentar la performativitat que pren el paper de les trobairitz en les seves obres, Mireia Comas va proposar l’aplicació de tesis foucaultianes a la visió de les vídues a partir de dos autors medievals, Francesc Eiximenis i Christine de Pizan, i Teresa Vinyoles va mostrar-nos com aplicar l’agència i el poder i resistència de Foucault en el “no” com a resposta de les dones medievals.

L'experiència ha estat molt positiva i enriquidora, i l'ambient de treball i debat amigable i rigorós alhora, fet que ha motivat el desig de continuar el seminari amb nous reptes i noves preguntes.


Araceli Rosillo i Carme Muntaner

Picture

1 Comment

L’Arxiu Secret Vaticà

2/15/2012

1 Comment

 
El dia 3 de febrer de 2012 va tenir lloc a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona la conferència a càrrec de la Dra. Marta Pavón titulada “El Archivo Secreto Vaticano: 1000 años de historia y un océano de documentos”, organitzada pel màster Cultures medievals. L’Arxiu Secret Vaticà és l’arxiu privat (d’aquí la denominació de “secret”) del papat i custodia documentació de tota la història del cristianisme, especialment de tipus administratiu. En la seva forma actual l’arxiu es va crear al 1622 i l’any 1881 es va obrir a la investigació. Allí es conserven documents en nombre de 85 quilòmetres de prestatgeria i més de 80 documents amb segell d’or es troben en l’anomenat “Bunker”.

Al llarg dels segles el fons documental de l’arxiu ha sofert nombroses pèrdues, com per exemple la manca de nombrosa documentació anterior al segle IV a causa de les condicions de conservació, o bé la pèrdua de documents que va suposar el moviment del papat a Avinyó durant el segle XIV, ja que va implicar el trasllat de l’arxiu. Així mateix, a causa de l’espoli que va comportar la invasió napoleònica, el trasllat d’uns 200.000 documents a París i el retorn parcial –prèviament seleccionat–    dels documents, es van perdre gran quantitat de documents, sobretot relatius a la Inquisició.

No existeix encara un catàleg informatitzat de l’arxiu, sinó únicament un fitxer general conegut com a “Schedario Garampi” que conté unes 800.000 fitxes. L’arxiu s’organitza per diòcesis, ordenades alfabèticament, i conté documents (privilegi, litera, bula, breu) emesos per la cancelleria vaticana, així com les peticions, anomenades “súpliques”, que a partir dels segles XII i XIII els fidels adreçaven per escrit al papat. Segons la Dra. Pavón, el registre de súpliques és un dels més interessants de l’arxiu i un dels menys estudiats.

Entre els mesos de març i setembre de 2012 es duu a terme al Vaticà l’exposició Lux in arcana, centrada en la història i el fons documental de l’Arxiu Secret Vaticà.


Georgina Rabassó

1 Comment

Això és ARDIT - Esto es ARDIT - This is ARDIT

2/1/2012

0 Comments

 
Fascinació per l'Edat Mitjana, això es el que els membres d'ARDIT compartim per sobre de qualsevol altra cosa, això i també el fet de ser estudiants de tercer cicle en diferents punts de la nostra carrera (troba els nostres perfils aquí). Aquestes són les coses que ens portaren inicialment a unir-nos, el que ens va animar a formar una associació  va ser el suport de la nostra institució mare, l'Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) de la Universitat de Barcelona. 
Inspirats i nodrits pel seu model, som una estructura interdisciplinar and dos objectius clars: la recerca i la transferència i difusió del coneixement. La nostra aportació principal és aproximar-nos al món medieval des d'una perspectiva oberta, integral i, de vegades, atrevida (després de tot, això és el que vol dir ardit) massa sovint vedada als nostres professors...
Si llegeixes aquest bloc trobaràs posts sobre la nostra feina, les nostres activitats i els projectes que estem desenvolupant i, per descomptat, podràs donar-nos la teva molt esperada visió. Si ens segueixes a la xarxa, veuràs un món medieval divers, ric i inesperat, fes-te'l teu!

Fascinación por la Edad Media, eso es lo que los miembros de ARDIT compartimos por encima de cualquier otra cosa, eso y también el hecho de ser estudiantes de tercer ciclo en diferentes puntos de nuestra carrera (encuentra nuestros perfiles aquí). Éstas son las cosas que nos unieron inicialmente, lo que nos ha animado a formar la asociación ha sido el apoyo de nuestra institución madre, el Instituto de Investigación en Culturas Medievales (IRCVM) de la Universidad de Barcelona.
Inspirados y nutridos por su modelo, somos una estructura interdisciplinar con dos claros objetivos: la investigación y la transferencia y difusión del conocimiento. Nuestra principal aportación es aproximarnos al mundo medieval desde una perspectiva abierta, integral y, a veces, atrevida (después de todo, eso significa ardit en catalán) demasiado a menudo vedada para nuestros profesores...
Si lees este blog encontrarás posts sobre nuestro trabajo, nuestras actividades y los proyectos que estamos desarrollando y, por descontado, podrás darnos tu muy esperada visión. Si nos sigues en la red, verás un mundo medieval variopinto, rico e inesperado, hazlo tuyo!

Fascination with the Middle Ages, that is the one thing the members of ARDIT share above all others, that, and also being graduate students in different stages of our career (check out our profiles here). That was what brought us together in the first place, what encouraged us to form an association was the support  of our mother institution, the Institute for Research in Medieval Cultures (IRCVM) of the University of Barcelona.
Inspired and nurtured by its model, we are an interdisciplinary structure with two clear goals: research and knowledge transfer and diffusion. Our main contribution is to approach the medieval world from an open, integral and sometimes daredevil perspective (that is after all what ardit means in Catalan) too often forbidden to our seniors... 
If you read this blog you'll find posts on our work, our activities, the projects we're developing and of course you'll be able to give us a most wanted feedback. If you follow us on the net you'll see a colourful, rich and unexpected medieval world, make it your own!


Stay Medieval !!
0 Comments

    ARDIT

    __We're an association of graduate students devoted to the medieval world from an interdisciplinary perspective.

      Volem saber la teva opinió

    Submit

    Arxiu ARDIT

    August 2014
    July 2014
    October 2013
    September 2013
    April 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012

    Categories

    All
    Ardit
    ARDIT Event
    ARDIT-event
    ARDIT Formació
    Arxivística
    Conferències
    Congressos
    Cursos
    Divulgació
    Economia
    Eines Auxiliars
    Espiritualitat
    Filologia
    Filosofia
    Història
    Història De Les Dones

    Amics ARDIT

    • Informal Iberian and Italian Medieval Seminar ( I3MS )
    • Narpan. Espai de Literatura i Cultura Medieval
    • Porticvm. Revista d'Estudis Medievals
    • Llull DB. Base de Dades Ramon Llull
    • Grup Harca. Grup de investigació i reflexió sobre la història medieval
    • Textos Medievals Catalans
    • Bloc de la Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història
    • Asociación TALES Hª de la Filosofía
    • AJHIS (Asociación de Jóvenes Historiadores de la Universidad de Salamanca)

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.