ARDIT Cultures Medievals
  • Inici
  • Què és ARDIT?
    • Socis
    • Junta directiva
    • Contacteu amb nosaltres
  • MOOC
  • Notícies
  • Seminaris en Tàndem
    • Seminaris en Tàndem 2012-2013
  • ARDIT Formació
    • Instrumenta Mediaevalia
  • Seminaris d'Estudis Doctorals
    • Seminaris d'Estudis Doctorals 2012-2013
  • Congrés ARDIT
    • Congrés ARDIT 2012
  • Arxiu

No diga friki, diga medievalista.

11/1/2012

4 Comments

 
Los que trabajamos el mundo de la Edad Media nos encontramos bastante a menudo con preguntas y reacciones que dejan claro la visión sesgada que se tiene de la época. A la incredulidad de dedicarnos a cualquier rama de las Humanidades se añade el hecho de centrarnos en un “pequeño” periodo del cual se transmiten sobre todo tópicos.

Dejémoslo claro desde el principio: gran parte de la culpa es nuestra y de las generaciones anteriores, por no habernos dedicado a hacer una buena difusión y no haber valorado correctamente nuestro trabajo. Que mil años dan para mucho, pero a veces parece que nos interese guardárnoslo para nosotros. Por otro lado, huimos de los tópicos como de la peste (y aquí se podrían hacer bromas muy apropiadas, pero soy seria y me las callaré) pero perdemos de vista que si dedicaramos tiempo a desmentirlos, empezaríamos una muy necesaria tarea de divulgación.

Hechas las autocríticas, vayamos al tema. No somos unos bichos raros. No, en serio. Somos investigadores, y cada vez que alguien usa la expresión “es que estamos volviendo a la Edad Media” de forma peyorativa, algo muere en nuestro interior. Es la demostración de que algo no estamos haciendo bien y de lo poco que se conoce esta época.
Otra buena manera de matar de un infarto a un medievalista es preguntarle si “algo” existía en la Edad Media. Por ejemplo, ¿existía la medicina en la Edad Media? Definitivamente algo estamos haciendo mal si podemos imaginarnos un médico romano pero no uno medieval.
Tampoco son pocas las personas que asocian la Edad Media con caballeros, castillos y princesas, olvidando aproximadamente al 95% de la población de la época.

Y es que demasiado fácilmente se han reducido mil años a un único atuendo, una única religión y, sobre todo, un conjunto de barbaridades que parece sólo tienen cabida en la Edad Media. Por poner un ejemplo, no es difícil encontrar museos de la tortura y la inquisición (ah, sobre este punto podríamos hablar largo y tendido, y espero que lo hagamos) en las ciudades europeas, olvidando que tuvieron un papel protagónico en la época moderna. Casi cualquier barbaridad que podamos pensar sobre la Edad Media, la podemos encontrar también en épocas anteriores o posteriores, pero por algún motivo esos mil años de “oscuridad” se llevan toda la mala fama.

Como investigadores deberíamos plantearnos en serio la difusión de esta época y empezar a destruir mitos utilizando todos los recursos posibles. Gracias a las nuevas tecnologías tenemos nuevas maneras de llegar a la gente e incluso de hacerlo más ameno. Por ejemplo, la Universidad de Rice propone un nuevo curso para dar a conocer las sagas escandinavas de una forma atractiva e innovadora: http://english.rice.edu/Content.aspx?id=2147483658 Y quizás deberíamos seguir su ejemplo.
Bueno, vale, tal vez sí que seamos un poco frikis.

Clara Jáuregui

4 Comments
Teresa Huguet Termes
11/1/2012 03:50:13 am

Molt bona, Clara! Llarga vida als frikis si tots són com nosaltres ;)

Reply
Rígel link
11/1/2012 05:37:15 pm

Bravo! Frases com "no eren tontos aquests medievals" haurien de desterrar-se de les converses, i sí, és la nostra feina que això passi. Val a dir, però, que lluitem contra un poderós enemic.
El desprestigi de l'Edat Mitjana (que això és el que és , ni més ni menys) és fruit d'una "campanya publicitària" si em permeteu l'anacronisme, potent, exitosa i que beu de moltes fonts. Els Renaixentistes ja van fer bona feina en aquest sentit, però la historiografia d'algunes regions, posant noms com "Dark Ages" tampoc és que hagi ajudat massa.

I a tot això, que fem els investigadors? Bé, per la meva part, donar-me cops de cap contra parets monolítiques que segueixen trobant més fàcil fer la broma que entendre. Tanmateix, cal fer-ho i és de justícia. Si és que volem que es prengui seriosament el que fem, si és que volem que la gent no opini des de la ignorància, si és que pensem -que sí que ho pensem- que allò que aprenem del passat ens ajuda a entendre el present, si és que estem farts que ens diguin -que sí que ho estem- "continueu així els de medieval, tot súper útil per la societat actual!".

Donc sí, ho és d'útil, i molt. Nosaltres tenim una millor idea d'on venim, potser és hora que comencem a explicar-ho.

Felicitats pel post!

Reply
Clara
11/1/2012 07:06:36 pm

Moltes gràcies, Teresa! Llarga vida, i fem pinya els medievalistes del món per a que, encara que frikis, ens prenguin en serio! ;)

Rígel, un gran comentari! Podríem parlar extensament sobre les campanyes de desprestigi (quin llàstima que tingués límit de caràcters :P), perquè apart del Renaixement i l'Edat Moderna en general, crec que molta culpa la té el Romanticisme. El fet de que quan es miri cap a enrere amb uns nous ulls es vegi l'Edat Mitjana com a una època de castells i justes no ajuda gens a la seva reivindicació.
Pel que fa a les nostres investigacions, qualsevol branca de les Humanitats s'emporta un bonic i frustrant "no és útil per la societat". Tenim moltes parets per tirar a terra, em temo. No deixa de ser curiós que després, amb temes com la independència de Catalunya, es parli de la història de la Corona d'Aragó i els comtats catalans amb una lleugeresa increíble, i per una cosa de la que podem parlar com a experts, ni se'ns escolti. Llavors tothom sap més història medieval que els propis medievalistes. Ho torno a dir: frustrant!

Reply
adrenalynn streamate link
10/17/2013 03:49:27 pm

Hello

Reply



Leave a Reply.

    ARDIT

    __We're an association of graduate students devoted to the medieval world from an interdisciplinary perspective.

      Volem saber la teva opinió

    Submit

    Arxiu ARDIT

    August 2014
    July 2014
    October 2013
    September 2013
    April 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012

    Categories

    All
    Ardit
    ARDIT Event
    ARDIT-event
    ARDIT Formació
    Arxivística
    Conferències
    Congressos
    Cursos
    Divulgació
    Economia
    Eines Auxiliars
    Espiritualitat
    Filologia
    Filosofia
    Història
    Història De Les Dones

    Amics ARDIT

    • Informal Iberian and Italian Medieval Seminar ( I3MS )
    • Narpan. Espai de Literatura i Cultura Medieval
    • Porticvm. Revista d'Estudis Medievals
    • Llull DB. Base de Dades Ramon Llull
    • Grup Harca. Grup de investigació i reflexió sobre la història medieval
    • Textos Medievals Catalans
    • Bloc de la Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història
    • Asociación TALES Hª de la Filosofía
    • AJHIS (Asociación de Jóvenes Historiadores de la Universidad de Salamanca)

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.