ARDIT Cultures Medievals
  • Inici
  • Què és ARDIT?
    • Socis
    • Junta directiva
    • Contacteu amb nosaltres
  • MOOC
  • Notícies
  • Seminaris en Tàndem
    • Seminaris en Tàndem 2012-2013
  • ARDIT Formació
    • Instrumenta Mediaevalia
  • Seminaris d'Estudis Doctorals
    • Seminaris d'Estudis Doctorals 2012-2013
  • Congrés ARDIT
    • Congrés ARDIT 2012
  • Arxiu

Presentació d'una obra d'Isabel de Villena amb la mediàtica Teresa Forcades

6/16/2012

2 Comments

 
Els Amics dels Clàssics de l'Editorial Barcino van presentar la publicació Jesús i les dones d'Isabel de Villena al monestir de Sant Cugat del Vallès. Abans de començar la presentació pròpiament dita, van oferir una visita guiada al monestir, en què es va realitzar un recorregut històric per les diferents etapes de construcció del temple, es van analitzar les representacions dels capitells del claustre i es va fer èmfasi en la vida quotidiana dels monjos benedictins a través dels segles.

Al vespre, Carme González i Dolors Vilarasau (Els Amics de Pedra i Sang) van iniciar l'acte amb un recital de fragments de l'antologia adaptada del Vita Christi d'Isabel de Villena per als lectors del s. XXI. Joan Santanach, coordinador de Barcino, va explicar el projecte que l'editorial va engegar ara fa dos anys per acostar els clàssics catalans medievals al seu públic natural, els lectors catalans i que va donar lloc a la creació dels Amics dels Clàssics. Aquesta iniciativa, que ja compta amb més de 5000 inscrits, coixejava pel que feia a l'accés del públic als textos, que tot i disposar d'edicions crítiques, no acabaven de ser atractius per als lectors no familiaritzats amb el català medieval. És per aquesta raó que van decidir impulsar una nova col·lecció, que complementaria la tasca que havien realitzat amb Els Nostres Clàssics. Es tractava de Tast de clàssics, que acaba de publicar Jesús i les dones de Villena, traduïda per Marta Pessarrodona. La col·lecció té la voluntat de remarcar el valor literari dels textos, de manera que encarrega les adaptacions a escriptors contemporanis.

Encabat del parlament del Xavier Escura, regidor de Cultura de Sant Cugat, que va situar el context històric en què visqué Isabel de Villena, prengué la paraula Teresa Forcades, que reivindicà el paper de Villena com a primera escriptora coneguda en català. Forcades va estudiar la figura de Villena en La teologia feminista en la història, on analitza el tractament que l'autora fa de les dones en el context de la tradició cristiana. La Vita Christi és un relat biogràfic de la vida de Jesús expressat des del punt de vista de les dones que hi van conviure. Villena fa una aportació sorprenent a la cristologia del s. XV. Mentre la teologia oficial de l'època parla de Jesús pantocràtor i considera els seus representants a la Terra els dipositaris del seu poder, Villena parla d'una cristologia de la gentilesa de Jesús, que no apel·la al poder, sinó a la seua relació d'amor. Forcades explicà, però, que Villena no és l'única dona del moment que tracta de l'amor autèntic.

Isabel de Villena, coneixedora de l'amor cortesà, exalta l'amor veritable de Crist. Així, la gentilesa de Jesús es mostra a través de la manera com s'adreça als personatges de l'obra. Cap al final del text, Jesús mor i, un cop al Cel, acuden davant seu personatges bíblics que no l'havien conegut en vida, entre els quals, Eva, figura que l'Església havia utilitzat per justificar la desconfiança en les decisions de les dones i a la qual s'ha responsabilitzat dels mals del món. Tanmateix, el Jesús de Villena rep Eva amb amor. Per a Villena la culpa d'Eva no és un argument per afavorir la discriminació de les dones, sinó que empra el tema teològic de l'O felix culpa: la culpa ens ha permès descobrir fins on arriba l'amor de Déu. Aquest tema, que dóna la volta a la culpa, no s'aplica mai a Eva, però Villena ho fa.

La descripció de les relacions de Jesús amb les dones en l'obra de l'autora evoca les millors experiències de les relacions amoroses, que contrasta amb la por de la corporeïtat i la separació entre ment i cos en l'època postmoderna. Aquesta observació es posa de relleu en la interpretació que fa de l'escena de l'Evangeli en què Maria Magdalena, caracteritzada al llarg de l'obra per l'afany de tocar,  s'adona que el sepulcre de Jesús està buit i pregunta per ell a un pastor que resulta ser Jesús aparegut. Ella el reconeix quan el sent pronunciar el seu nom, Maria, i aleshores, tot i que vol tocar-lo, l'Evangeli explica que Jesús li demana que no ho faci perquè encara ha de pujar al Pare. En canvi, en Villena, Crist acaba accedint a la petició de Magdalena, que l'abraça durant una estona.

Forcades anomenà aquesta tradició representada per Villena en les lletres catalanes amb la qualificació de «contracultural». Les iniciadores de la tradició foren les teòlogues de Helfta, amb Gertrudis de Helfta al capdavant. Tot i que segurament Villena no pogué llegir les seues obres, recuperades més tard, difongué les mateixes idees des del nostre context cultural a partir de la pròpia experiència. Villena defensa, per tant, una interrelació espiritual d'amor amb Déu.

La darrera intervenció fou a càrrec de la traductora de Jesús i les dones, Marta Pessarrodona, que va argumentar la necessitat que els autors actuals dialoguin amb els clàssics per enriquir la tradició literària. L'acte va ser un èxit d'assistència.

Gemma Pellissa Prades

2 Comments
http://www.bondage-society.com/ca/ontario-dominatrix/bdsm-kitchener.shtml link
10/7/2013 10:21:49 am

Good reading

Reply
Kitchener BDSM link
10/11/2013 11:38:18 am

Interesting thoughts.

Reply



Leave a Reply.

    ARDIT

    __We're an association of graduate students devoted to the medieval world from an interdisciplinary perspective.

      Volem saber la teva opinió

    Submit

    Arxiu ARDIT

    August 2014
    July 2014
    October 2013
    September 2013
    April 2013
    January 2013
    December 2012
    November 2012
    October 2012
    July 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    February 2012

    Categories

    All
    Ardit
    ARDIT Event
    ARDIT-event
    ARDIT Formació
    Arxivística
    Conferències
    Congressos
    Cursos
    Divulgació
    Economia
    Eines Auxiliars
    Espiritualitat
    Filologia
    Filosofia
    Història
    Història De Les Dones

    Amics ARDIT

    • Informal Iberian and Italian Medieval Seminar ( I3MS )
    • Narpan. Espai de Literatura i Cultura Medieval
    • Porticvm. Revista d'Estudis Medievals
    • Llull DB. Base de Dades Ramon Llull
    • Grup Harca. Grup de investigació i reflexió sobre la història medieval
    • Textos Medievals Catalans
    • Bloc de la Biblioteca de Filosofia, Geografia i Història
    • Asociación TALES Hª de la Filosofía
    • AJHIS (Asociación de Jóvenes Historiadores de la Universidad de Salamanca)

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.