Així, després d’aclarir breument que la llei sàlica és sempre fruit d’una conjuntura puntual que s’acaba fent permanent en la legislació (per això és present a França des de la fi de la dinastia capeta, i també a la Corona d’Aragó; en canvi, no arribà a Espanya fins al desembarcament borbó, ja que Las siete partidas preveien l’heretatge per part de dones, per legitimar les filles del rei Alfons X), una primera secció de la conferència va tractar sobre les expectatives posades sobre la reina, és a dir, l’ideal al qual s’havia d’adequar, del qual en sobresurt la maternitat, especialment d’un fill mascle que garanteixi la successió. També, però, la reina era una figura essencial per a la legitimació moral i simbòlica de la monarquia, que s’havia d’expressar a través de la pietat, la demostració de virtut i el cerimonial cortesà. Encara que Pere Llombard o Francesc Eiximenis teoritzen sobre les qualitats d’una reina, qui ho sintetitza en menys paraules és Alfons X:
“E porende deue el Rey catar, que aquella con quien casasse, aya en si quatro cosas. La primera, que venga de buen linage. La segunda, que sea fermosa. La tercera, que sea bien acostumbrada. La quarta, que sea rica.” (Segunda partida, título VI, ley I: “Quales cosas deue el Rey catar en su casamiento”)
El que s’espera d’una reina també queda establert en la utilització, per part de les fonts, de diversos models de reginalitat: són especialment models bíblics, com la reina Ester de l’Antic Testament, o la Mare de Déu, però també models històrics, com Sanxa de Mallorca, esposa del rei Robert I de Nàpols, o mitològics i literaris. Establerts els models, cal confrontar-los amb la pràctica real de la reginalitat, que molt sovint depèn de l’existència d’una base econòmica que permeti l’extensió del patronatge de la reina, és a dir, la construcció de xarxes d’influència dins dels mecanismes de la política, de la cort, de la família o de l’Església. La realitat històrica mostra exemples concrets de reines que influencien de forma determinant tant el rei com els seus súbdits (per exemple, Violant de Bar, muller de Joan I el Caçador), o, pel que fa a la corona catalanoaragonesa, revela la rellevant posició de moltes reines en el càrrec de lloctinent, essencial per la dispersió del territori a governar.
Tal com va concloure Silleras-Fernández, tanmateix, el paper atorgat a la reina segueix depenent de la voluntat del rei –tal com es fa evident en el ritual de coronació– i, en última instància, de la submissió d’aquest a les regles del pactisme, com demostra el fracàs en la coronació i ennobliment de Sibil·la de Fortià, quarta dona de Pere III el Cerimoniós, que malgrat tenir el suport del seu marit no es pogué consolidar en les xarxes de poder de la reialesa i l’alta noblesa catalanoaragoneses (la seva coronació es representa a la imatge adjunta). Per últim, són d’agrair les línies de recerca esbossades per la conferenciant, que va fer un èmfasi especial en les particularitats històriques que mereixerien un aprofundiment acadèmic, o en la documentació que resta pendent d’investigar a l’ACA, per tal d’animar a la recerca en aquest camp als estudiants predoctorals.
Laia Sallés